0 (pusty)
do kasy suma: 0,00 zł

Uprawa jęczmienia jarego - obfite plony wymagają indywidualnego podejścia!

0

Istnieją gatunki zboża, które potrzebują indywidualnego podejścia, ponieważ ich wymagania dotyczące gleby oraz warunków klimatycznych są bardzo ścisłe i każde odchylenie od normy ma negatywne konsekwencje. Tak wygląda uprawa jęczmienia jarego, dlatego w dzisiejszym tekście dowiesz się, co należy zrobić, żeby zwiększyć swoją szansę na obfite plony!

Kiedy najlepiej zacząć wysiew jęczmienia jarego? Marzec i kwiecień to optymalny czas!

Jęczmień jary wymaga odpowiedniego podejścia i w trakcie jego uprawy można popełnić szereg błędów, które bardzo często mają nieodwracalne skutki. W związku z tym, zanim podejmiesz się wysiewu, musisz ocenić, jaki poziom zakwaszenia ma Twoja gleba. Najlepiej tego rodzaju zboże radzi sobie na stanowiskach, które mają pH na poziomie 6,0-6,5 oraz są bogate w wodę i składniki pokarmowe.

Jeśli Twoje pole znajduje się na terenie Polski, to uprawa jęczmienia jarego standardowo powinna zacząć się od jego wysiewu. Ze względu na różnice w jakości ziemi oraz w temperaturach w poszczególnych rejonach kraju, optymalny czas do siewu jęczmienia jarego trwa od marca do kwietnia. Środkowo-zachodnia Polska może zacząć pracę mniej więcej w pierwszej dekadzie marca, natomiast, jako ostatnia z reguły do procesu uprawiania jęczmienia jarego włącza się Suwalszczyzna.

Uprawa jęczmienia jarego wymaga ochrony przed chwastami

Stosunkowo wąskie okno wegetacji w całym procesie uprawy jęczmienia jarego sprawia, że dewastacja wyrządzona przez szkodniki, chwasty, a także choroby jest praktycznie niemożliwa do odrobienia. W związku z tym należy zrobić wszystko, żeby przeprowadzić roślinę w pełnym zdrowiu od początku do końca.

Warto zdawać sobie sprawę, że jęczmień jary należy do roślin słabo odpornych na działanie chwastów, dlatego w trakcie jego uprawy powinno się bacznie obserwować, czy występują tego rodzaju konkurenci we wzroście. Jeśli taka sytuacja ma miejsce, możliwie szybko trzeba zastosować herbicydy.

Grzyby chorobotwórcze - największe zagrożenie dla jęczmienia jarego

Podczas uprawy jęczmienia jarego największym zagrożeniem dla jego wzrostu są grzyby chorobotwórcze. W związku z tym zaleca się stosowanie fungicydów, które można łączyć z insektycydami. Takie rozwiązanie można skoordynować z efektywnym nawożeniem dolistnym, przez które dostarczysz najpotrzebniejsze mikroelementy i zadbasz o odpowiedni poziom pH.

Komentarze do wpisu (0)

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl