Przy zamówieniu powyżej 2000 zł dostawa za 1 zł. Nie dotyczy przesyłek paletowych

Hodowla bydła mięsnego — jak zacząć taki biznes?

0

Rozwijające się branża rolnicza w Polsce zachęca do inwestowania i wyszukiwania nowych rynków zbytu. Wiele osób posiadających dużą ilość gruntów bada możliwości inwestowania w nowe gałęzie. Jedną z nich jest hodowla bydła mięsnego. Niestety, jest to inwestycja, która przez kilka miesięcy zamrozi twoje fundusze i przez pewien czas nie będziesz z niej czerpać zysków. Dlatego powinieneś dobrze przygotować się do całego procesu. Jak zacząć, w takim razie, taki biznes i czego się wystrzegać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym tekście.

Od czego zacząć? Bydło mięsne w odpowiedniej liczbie sztuk w stadzie

Jeżeli weźmiesz pod uwagę organizację i zwrot kosztów, to opłacalność hodowli bydła mięsnego zaczyna się od około 20 krów w stadzie. Jest to liczba, która pozwoli ci zorganizować pracę i zadania w taki sposób, że będzie ona dobrze zbilansowana. Taka wielkość grupy doskonale współgra z koncepcją trzymania buhaja w stadzie.

Opłacalność inwestycji a praca własna — czy się to opłaca?

Bydło hodowane w celach mięsnych to dobry pomysł, szczególnie dla gospodarstw posiadających dużą ilość gruntów. Pozwala to na zminimalizowanie kosztów utrzymania trzody poprzez wypas od wczesnych miesięcy wiosennych do jesieni. Dzięki temu stada będą utrzymywane przez ciebie w budynku tylko podczas zimy. W konsekwencji zaoszczędzisz czas na oczyszczaniu obory, dostarczaniu jedzenia i sprzątaniu. Ważne jest także to, że bydło na otwartej przestrzeni lepiej jest pokrywane przez buhaja. Da ci to zdrowsze cielaki i lżejszy przebieg ciąży.

Wycielenia i odsadzanie cielaków od matki — jak to powinno przebiegać

Jeżeli dołączysz do stada buhaja w odpowiednim momencie, możesz znacząco zmniejszyć swoje koszty i podnieść poziom zdrowia trzody. Wystarczy, że rozpoczniesz pokrywanie krów późną wiosną i wczesnym latem. Pozwoli ci to rozpocząć czas cieleń na okres, w którym twoja hodowla będzie mogła przenieść się z budynku na pastwiska. Uzyskasz wtedy lepszy wzrost, zdrowsze zwierzęta i wyższą mleczność krów. Przy takim kalendarzu odsadzanie powinno nastąpić po okresie wypasu.

Jakie wymagania spełnić, aby rozpocząć hodowlę bydła mięsnego?

Już o tym wspominaliśmy, ale warto to zaznaczyć ponownie. Za hodowlę bydła mięsnego warto się zabierać, jeśli masz dużą ilość ziemi, którą możesz wykorzystać w celu wypasu. Jednak w porównaniu z krowami mlecznymi, koszty związane z utrzymaniem takiej trzody są stosunkowo niskie. Takie stada dobrze znoszą warunki panujące w Polsce. Nie są im straszne niskie temperatury, a do prawidłowego rozwoju potrzebują wybiegu, głębokiej ściółki, pełnowartościowej paszy i stałego dostępu do wody. Prawidłowy rozwój umożliwi im także przestrzeń, która pozwoli im na swobodne oddalenie się od potencjalnego zagrożenia. Zmniejsza to nerwowość trzody i ułatwia czynności weterynaryjne i higieniczne.

Sprzęt niezbędny przy hodowli bydła mięsnego — widły nie wystarczą

Podczas hodowli bydła mięsnego będziesz musiał się zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt i maszyny. Nie obejdziesz się bez ciągnika z ładowaczem do obornika, zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy stado przebywa w budynku. Ważne jest także, abyś posiadał sprzęt do przewożenia paszy. Zwróć uwagę także na to, abyś miał dostęp do ogólnie pojętego sprzętu zielonkowego, czyli kosiarki, prasy, owijarki i zgrabiarki. Nie musimy wspominać, że takie narzędzia wymagają serwisu i części zamiennych. Jeżeli przewidujesz, że twoje bydło w dużej mierze będzie wypasane na pastwisku, to przydadzą się maszyny, które pomogą ci w utrzymaniu go w dobrej kondycji. To wszystko jest szczególnie istotne w perspektywie większych stad. Tak naprawdę dopiero wtedy możemy mówić o realnej opłacalności przedsięwzięcia.

Intensywny wzrost trzody po wycieleniu

Cielaki przybierają na masie szczególnie szybko przez pierwsze 18 miesięcy życia. Dostrzeżesz wtedy zauważalny przyrost masy mięśniowej, nawet dzień po dniu. Twoim głównym zadaniem w tym okresie jest odpowiednia suplementacja i karmienie zwierząt. Pomogą ci w tym mieszanki bogate w białko i mikroelementy. Będą one także wspierać odporność na choroby, które mogą się przytrafić na każdym etapie rozwoju.

System utrzymania bydła hodowlanego — jak zacząć?

W zasadzie wyróżnia się dwa odmienne systemy hodowli bydła mięsnego. Powinieneś zacząć od wyboru jednego z nich. Pierwszy to wybieg wolnostanowiskowy, pozwalający krowom na swobodne poruszanie się. Jest on bardziej komfortowy zwierząt, ale generuje nieco wyższe koszty, zwłaszcza przy niewielkich stadach. Bydło mięsne utrzymywane w oborach uwięziowych to dobre rozwiązanie przy niewielkich inwestycjach i budynkach. Bez względu na wybór systemu, musisz zapewnić w takiej przestrzeni poidło oraz odpowiednie legowisko. Może to być ściółka na całej powierzchni lub legowisko w postaci materaca z tworzywa sztucznego czy też piasku.

Hodowla bydła mięsnego — czy warto zaczynać taki biznes?

Hodowla bydła mięsnego nie jest łatwym zajęciem. Musisz pamiętać, że zamrażasz środki na długi czas i zwrot z tej inwestycji nie nastąpi szybko. Pomimo odporności zwierząt na niskie temperatury, musisz im zapewnić oborę na okres zimowy. Ważne są także maszyny, bez podstawowych sprzętów trudno ci będzie wywiązać się ze wszystkich obowiązków, jakie będzie stawiać przed tobą stado. Jest to jednak stosunkowo pewna inwestycja i jeśli nie popełnisz wielkich błędów, będziesz mógł się cieszyć zdrowym stadem. Musisz jedynie zapewnić mu odpowiednie warunki i opiekę weterynaryjną. Ze swojej strony, nieustannie się doszkalać, taka wiedza procentuje z każdym rokiem bardziej niż najlepsze inwestycje.

Komentarze do wpisu (0)

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium